Nieuwsbrief 5, oktober 2020

Stormachtige start AmandiHuis

Een stormachtige periode, zo kenmerkt Amandi-voorzitter Wim Sleeuw de tijd voor en na de opening van het AmandiHuis. “Het coronavirus schopte een goede voorbereiding danig in de war”.

Wim Sleeuw schrijft dit op 10 oktober in een brief aan alle vrijwilligers op de jaarlijkse AmandiDag, tevens Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. “Maar ondanks de verstoorde voorbereiding lukt het de coördinatoren Lonneke de Vries en Annette Kemerink om alles in goede banen te leiden, daarbij geholpen door een geweldige groep vrijwilligers. Ondanks de kinderziektes die we vanzelfsprekend doormaken, maken we datgene waar wat ons voor ogen stond: een liefdevol huis”.

“We hebben inmiddels zeven gasten mogen verwelkomen en vijf overlijdens meegemaakt. Ik had onze vrijwilligers een rustiger start toegewenst, maar ik kan niet anders vaststellen, dan dat het geweldig loopt in huis. Wat ik terug hoor van de gasten is dat ze zich geborgen voelen, bij de vrijwilligers een luisterend oor vinden, dat het gezellig is in huis en dat het eten voortreffelijk is”, aldus de Amandi-voorzitter.

Coördinator Annette Kemerink herkent veel in de woorden van de voorzitter. “Het was in het begin heel erg wennen voor iedereen, ook aan elkaar. We moesten soms zoeken naar waar alles stond en ontdekken hoe de apparaten werkten. Maar gaandeweg voelt iedereen zich beter op z’n gemak, de sfeer is goed. Dat is ook wel nodig, want er moet soms snel worden geschakeld. En daarbij moeten ook nog de coronamaatregelen in de gaten worden gehouden”, aldus Annette.
“Ook de kookvrijwilligers vinden steeds beter de weg in de keuken. Ze hebben onlangs een gezamenlijke app gemaakt om elkaar beter op de hoogte te houden, bijvoorbeeld over de voorraden. Een mooi initiatief. En dan mag ik natuurlijk ook de klus- en tuinvrijwilligers niet vergeten die in weer en wind geruisloos hun werk doen en zorgen voor een prachtige tuin”.
Alle inzet door de coördinatoren en vrijwilligers is niet voor niets. “Tot nu toe hebben we tevreden gasten en krijgen we veel waardering van betrokken familieleden. Heel positief allemaal”, aldus de coördinator.

 

Giften van particulieren

Er zijn de afgelopen weken weer diverse giften op bankrekening   NL20 RABO 0128 1517 30 van Stichting Hospice Amandi gestort. De aanleiding voor de giften is zeer divers, van een zeer droevige tot een feestelijke gebeurtenis waarbij geld werd ingezameld. We ontvingen:

€ 500,- van een echtpaar bij hun 50-jarig huwelijk.
Gift van fam. Nederstigt, bij overlijden Theo Nederstigt.
Gift van de Diaconie Protestantse Gemeente Leimuiden.
Giften van families van gasten die in het AmandiHuis zijn overleden.

Daarnaast kwamen er ook giften binnen van particulieren van wie niet meer bekend is dan hun naam en het geschonken bedrag. Door het ontbreken van meer informatie kunnen we geen toestemming vragen om deze giften in de nieuwsbrief te vermelden. Dat is sinds vorig jaar wettelijk verplicht.

Amandi bedankt alle schenkers.

 

Bloemen van Holex

Wekelijks levert het bloemenexportbedrijf Holex bloemen bij het AmandiHuis. Bij het bloemenexportbedrijf is het AmandiHuis door een zorgvrijwilliger getipt als goed doel. Hierdoor staan er iedere week weer verse bloemen in de vaas. Amandi stelt het gebaar zeer op prijs.

Holex, met het hoofdkantoor naast de bloemenveiling in Aalsmeer, was al eerder topsponsor bij de bouw van het AmandiHuis.

 

 

 

Rabo Clubsupport

Er kan nog enkele dagen worden gestemd op Amandi in het kader van de Rabo Clubsupport. Leden van Rabobank Groene Hart Noord kunnen nog tot 25 oktober hun stem uitbrengen op de deelnemers die zij een warm hart toe dragen. Hoe meer stemmen er op een club uitgebracht worden, des te hoger de bijdrage die de club ontvangt. Alleen Rabo-leden kunnen een stem uitbrengen. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst via de Rabo App en Rabo Online Bankieren. 

Het doel van Amandi is de aanschaf van een presentatiescherm voor het AmandiHuis. Dit scherm is nodig bij het geven van introductietrainingen, cursussen en lezingen voor de vrijwilligers van Amandi.

Klik op Rabo-clubsupport en steun ons goede doel.

 

Dertig jaar Amandi Thuis

In 1990 werden in de voormalige gemeenten Alkemade en Jacobswoude de eerste instellingen op het gebied van terminale zorg opgericht, de oudste voorlopers van het huidige Amandi Thuis. Op verzoek van oud-voorzitter Paul van Emmerik verdiepte Riet Hekkenberg-Koek zich in de dertigjarige geschiedenis en schreef er een boekje over. Ze maakte daarbij gebruik van haar eigen ervaringen als bestuurslid en vrijwilliger, interviewde (oud)vrijwilligers en zocht in jaarverslagen, fotoboeken en krantenartikelen. Op 9 oktober kreeg Riet uit handen van Wim Sleeuw, bestuurslid van Amandi Thuis, het eerste boekje overhandigd.
Het boekje is verkrijgbaar bij Veenerick Boek en Kantoor op het Noordplein in Roelofarendsveen.

 

Donatie van Welzorg

Het AmandiHuis is onlangs twee rolstoelen rijker geworden. Het gaat om een donatie van Welzorg een specialist op het gebied van (zorg)hulpmiddelen. De donatie kwam tot stand na bemiddeling van de gemeente Kaag en Braassem. Maaike Steijsiger, adviseur maatschappelijke ontwikkeling, nam hierover contact op met Welzorg. “Ze reageerden enthousiast toen ik vertelde over het AmandiHuis en besloten meteen tot een donatie”, aldus Maaike. De rolstoelen zijn direct in gebruik genomen. Op de foto twee zorgvrijwilligers met de rolstoelen.

 

Tot slot

Meer informatie is te vinden op www.amandihuis.nl
Amandi stelt het op prijs als u de nieuwsbrief doorstuurt aan familie, vrienden en kennissen.

 

Geplaatst in Nieuwsbrieven.