Nieuwsbrief 3, december 2022

Voorwoord

Voor u ligt de laatste nieuwsbrief van 2022.  Tijd om u weer een inkijkje te geven in het dagelijkse werk in huis en u op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen.

Eén van onze kookvrijwilligers en één van de tijdelijke gasten komen aan het woord en we doen verslag van de AmandiDag. We konden alsnog de ‘Open dag’ houden, die bij de opening in 2020 vanwege de pandemie niet mogelijk was. Zoals eerder al aangekondigd, zullen de beide stichtingen Amandi Thuis en Hospice Amandi fuseren tot de Stichting Amandi. Er komt een aparte Stichting Vrienden van Amandi. Hierover meer in deze nieuwsbrief. Ik wens u veel leesplezier!

Rest mij nog u hele fijne feestdagen toe te wensen en alle geluk in het nieuwe jaar.

 

Met hartelijke groet,

Wim Sleeuw

 

 

Kookvrijwilliger aan het woord

Koken? Dat is mij op het lijf geschreven!

Ik vind dat zó leuk om te doen en het is echt mijn hobby. Ik ben dan ook al vanaf het begin kookvrijwilliger in het AmandiHuis.

Wat grappig is om te weten is dat er vroeger op de locatie van het AmandiHuis een school stond. Ik zat daar met 4 andere vrouwen in de ouderraad. De school ging sluiten, want er waren te weinig leerlingen.  Door alles wat er gebeurde, kregen wij echt een band met elkaar. Wij dachten dat er wel appartementen zouden komen op de locatie van de school. Dus wij hadden bedacht dat we daar dan met elkaar zouden gaan wonen. Hilarisch natuurlijk! Uiteindelijk kwam Amandi op deze plek. Maar…. hoe leuk dat 3 van de 5 vrouwen wel als vrijwilliger werkzaam zijn in het hospice!

Ik doe ook zorgdiensten, maar nu wil ik graag vertellen over mijn werk als kookvrijwilliger.

Je zorgt dan voor het diner van de gasten (het ontbijt en de lunch wordt door de zorgvrijwilligers geregeld). Ik doe meestal één dienst per week. Deze plan ik zelf in het online rooster. Dat is fijn, want dan ben je flexibel om te kiezen welke dag het beste uitkomt.

 

Fusie

Wat velen wellicht niet weten is dat er in onze gemeente twee stichtingen zijn die de naam Amandi dragen. Op 1 januari 2023 gaan deze stichtingen samen verder onder de naam Stichting Amandi. Er komen twee afdelingen ‘Thuis’ en ‘Huis’, waarmee we ons werk voortzetten. Voor de vrijwilligers, de cliënten thuis en de gasten in het Huis verandert er niets. Er komt één bestuur.

In 2011 is het idee ontstaan bij de voorloper van Amandi Thuis om een klein hospice te realiseren. Op dat moment was het logisch hiervoor een aparte stichting in het leven te roepen. Na de opening van het AmandiHuis in 2020 lag fuseren voor de hand. Op allerlei terreinen werkten we immers al samen. Hoe vanzelfsprekend het ook leek, een fusieproces vergt altijd een hele voorbereiding vooraleer de stap naar de notaris gezet kan worden. Op 1 januari is het zover en verzorgt de nieuwe stichting alle vrijwillige palliatieve terminale zorg in onze gemeente. Wat ook niet verandert is dat we samen met de thuiszorg en de huisartsen de kwaliteit van deze zorg in Kaag en Braassem willen blijven waarborgen.

 

AmandiDag

Bij de start van de bouw van het AmandiHuis werd 10 oktober uitgeroepen tot AmandiDag. Alle ruim 120 vrijwilligers van Amandi Thuis en het AmandiHuis worden jaarlijks op die dag in het zonnetje gezet.

Dit jaar waren we te gast in de tuin bij Rozen & Radijs, een unieke, groene, rustgevende en tropische locatie. Het thema was “voeding voor de ziel” De vrijwilligers ging uiteen in drie groepen. De eigenaar, Martijn Vis, hield een bezielend betoog over hun filosofie van kweken. Een andere groep maakte een moodboard van hetgeen hen bezielde. De derde groep maakte een sportieve fietstocht rondom de Westeinderplassen. De middag werd afgesloten met een uitgebreide High Tea.

Opnieuw geïnspireerd keerde iedereen huiswaarts!

Ervaring van een gast

Graag wil ik met jullie delen hoe ik mijn tijdelijke verblijf in april dit jaar in het AmandiHuis ervaren heb.

Ik was gevallen op de keukenvloer. Grote schrik natuurlijk en ik ben met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Later bleek ik trouwens m’n ruggenwervel beschadigd te hebben. Het was ontzettend pijnlijk en ik kon niet zelfstandig lopen of zitten. In eerste instantie thuis van alles geprobeerd. Op de bank slapen en m’n behulpzame en lieve man deed wat hij kon. Maar na twee dagen moesten we concluderen dat het niet ging. Ook voor hem was het gewoon te zwaar.

M’n man had vervolgens contact opgenomen met de huisarts en die zou Buurtzorg gaan regelen. Dat was echter ook de oplossing niet, want de slaapkamer en badkamer waren boven. De Buurtzorg kwam met het voorstel van Amandi. Wij wisten wel van het bestaan van Amandi, maar niet dat je daar ook heen kon voor tijdelijke zorg. 

Nog diezelfde dag was het geregeld en ik kon er gelijk naar toe. Wat een geluk dat daar een kamer vrij was. Ik vond het wel moeilijk hoor, om daar heen te gaan. Maar dat was snel voorbij toen ik er eenmaal was. Wat was dat prettig!

Open Huis

We kijken terug op een geslaagd 1e Open Huis tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg op 8 oktober 2022.

Vele mensen kwamen een kijkje nemen in het AmandiHuis en lieten zich informeren over het vrijwilligerswerk in het AmandiHuis en bij de mensen thuis. Ook waren er verpleegkundigen aanwezig van Buurtzorg om te vertellen over de wijkverpleging die zij leveren in het huis.

 

 


Vrienden van Amandi

In 2011 was er het eerste initiatief om de haalbaarheid van een hospice in de gemeente Kaag & Braassem (K&B) te bekijken. In 2020 leidde dat tot de opening van het AmandiHuis en dit was alleen mogelijk door een brede ondersteuning vanuit de inwoners uit K&B, bedrijven, stichtingen, de gemeente K&B en de vele donateurs. 

Het AmandiHuis is nu ruim twee jaar in gebruik en de verwachte behoefte blijkt er te zijn en met de liefdevolle ondersteuning van de vele vrijwilligers is er sprake van een goed lopende organisatie.

Het is nu van belang dat we dit vasthouden en doorpakken na zo’n geweldige start. 

 

“zorgen dat er voldoende geld is om een sluitende begroting te houden en

ondersteunen dat de activiteiten van Amandi door kunnen blijven gaan”

 

En laat dit nu precies de doelstelling zijn van de stichting Vrienden van Amandi waarvan de statuten in 2022 zijn geactualiseerd en het bestuur is verbreed naar vier personen. De wens is om een bestuur van vijf mensen te hebben, dus heeft u interesse, laat het ons weten. 

De Vrienden van Amandi zullen vanaf nu meer naar buiten treden om deze doelstellingen te realiseren. 

Wij zijn blij met de vele donateurs die Amandi nu al elke maand steunen met een bijdrage en met de donaties die vanuit veel andere acties ontvangen zijn. Dankzij deze ondersteuning kan Amandi de inzetten thuis en een professioneel hospice in stand houden. Nogmaals veel dank hiervoor aan allen!

Kijk voor meer informatie op onze website. En ook vanaf onze kant alvast fijne dagen en vooral een gezond en gelukkig 2023.

Wim Sleeuw, voorzitter

Nico Castelein, secretaris

Corrie van Dijk, penningmeester

Joost van der Meer, algemeen bestuurslid

 

Een wens in de laatste levensfase

De vrijwilligers van Amandi Thuis en AmandiHuis woonden een presentatie bij van de Stichting Ambulance Wens. Mensen in de laatste levensfase hebben soms een wens die ogenschijnlijk niet kan worden vervuld vanwege het feit dat ze aan bed gebonden zijn. Stichting Ambulance Wens maakt het onmogelijke mogelijk, met een team van (zorg)vrijwilligers en eigen ambulances.

Een eenmalige hulpactie van Kees Veldboer is uitgegroeid tot een organisatie van 270 vrijwilligers die dagelijks vijf tot zes wensen in vervulling laten gaan. Zo zijn er al meer dan 18.000 wensen vervuld. Iedereen kan direct een aanvraag indienen bij de stichting en zo nodig en mogelijk kan de wens binnen 24 uur vervuld worden. Wat onze vrijwilligers niet wisten, is dat zij ook klaar staan voor mensen die immobiel maar niet ongeneeslijk ziek zijn, en een belangrijke gebeurtenis willen bijwonen (uitvaart, huwelijk, jubileum).

De vrijwilligers zullen niet aarzelen de Stichting onder de aandacht te brengen wanneer een cliënt een laatste wens heeft. Hier vindt u een link naar de site van de stichting.

Donaties

De afgelopen periode hebben wij onderstaande donaties ontvangen op bankrekening NL20 RABO 0128 1517 30 van Stichting Hospice Amandi, waar wij weer enorm mee vereerd zijn en welke goed benut zullen worden ten behoeve van het huis. Daarnaast hebben we giften ontvangen van families van gasten die in het AmandiHuis zijn overleden en van gasten die tijdelijke zorg hebben gekregen. Ook giften van personen waarvan bij ons niet meer bekend is dan het bankrekeningnummer. Langs deze weg ook dank voor deze mooie bedragen!

 • € 550,- Opgehaald bij de 75e verjaardag van Fred Huigsloot
 • € 500,- Van een creatieve mevrouw die zelfgemaakte spullen heeft verkocht en de opbrengst daarvan heeft gedoneerd
 • € 450,- Ter gelegenheid van de 60e verjaardagen van Martien en Thea Akerboom
 • Donatie ontvangen van de familie Van Velzen naar aanleiding van het overlijden van mevrouw Sina van Velzen-Zoet
 • € 409,- Bij de uitvaart van Ton Hoogenboom
 • € 609,- Bij de uitvaart van Dick van der Zwet
 • Opbrengst 2022 Rabo ClubSupport € 3.030,- voor scholing van de zorgvrijwilligers
 • Fonds Alphen en omstreken € 5.700,- voor de zonwering
 • Van Stichting SABA (Stichting Alarmering Bejaarden Alkemade) een dekenwarmer en bijbehorende moltons
 • Van de Rotary Roelofarendsveen-Alkemade een mooie kerstboom met verlichting in de voortuin
 • Van Groencentrum De Veense Bukker een mooie kerstboom voor in de woonkamer
 • Kerststukken/kerstdecoratie voor de twee buitentafels van Faas styling
 • Donatie van de fam. J.L. van Es
 • € 750,- van Deckers Tools Hoogmade

Facebook

Volgt u ons al? Amandi heeft een eigen facebook pagina waar wij u op de hoogte houden van korte nieuwsberichten en leuke weetjes. U vindt onze pagina hier. Wij zouden het leuk vinden als u onze pagina gaat volgen en deze ook doorstuurt naar uw vrienden en bekenden.

Vrijwilligers gezocht

Voelt u er iets voor om een bijdrage te leveren aan het mooie werk in het AmandiHuis? Voor de zorg aan de gasten of als kookvrijwilliger?

Op onze site staat alles over het werk en de opleiding.  Ervaring is niet nodig, wij leiden u intern op. Voor meer informatie of als u een keer 2 uurtjes wilt meedraaien, neem contact op met de coördinator, tel. 071 5328559

Lees hier over het werk van de vrijwilligers.

 

 

 

Feedback

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties met betrekking tot deze nieuwsbrief dan ontvangen wij graag een mailtje van u. U kunt ook rechtstreeks telefonisch contact met ons opnemen: 071 5328559

 

Geplaatst in Nieuwsbrieven.