Nieuwsbrief 2, september 2022

Voorwoord

Voor u ligt alweer de tweede nieuwsbrief van dit jaar en helaas betekent dit ook alweer bijna het einde van de zomer. Ik hoop dat u, met familie of vrienden, genoten heeft van een fijne periode, thuis of elders. In het AmandiHuis hebben we deze zomer wederom veel gasten kunnen verwelkomen. Wij vinden het fijn dat wij in de laatste levensfase nog zoveel kunnen betekenen voor onze gasten en hun familie. En in het geval van tijdelijke zorg te zien we dat onze gasten opbloeien van de zorg en aandacht die ze krijgen.

Binnen in huis ademt alles ‘n warme sfeer uit: de woonkamer, de gastenkamers, de entree. Warme kleuren en altijd prachtige verse bloemen.

Ook de tuin ligt er schitterend bij, deze wordt elk jaar mooier en we zien dat onze gasten daar ook van genieten. Inmiddels is het huis alweer twee jaar open. Onlangs hebben we de kamers gedeeltelijk kunnen laten voorzien van zonwering, zodat het binnen ook wat behaaglijker is tijdens de zomer. 

We zijn als bestuur enorm trots op de grote groep vrijwilligers die zich inzetten voor het belang van onze gasten. In deze nieuwsbrief ook een mooi interview met een zorgvrijwilliger. Ook iets voor u misschien? Hiervoor is géén ervaring of opleiding nodig, ondanks dat veel mensen dat denken. De opleiding wordt door ons geregeld. Het belangrijkste zijn eigenschappen als zorgzaam en inlevend. We hebben nog behoefte aan enthousiaste mensen. Dus als de interesse gewekt is, neem eens contact op en kom vrijblijvend kijken. Een keer een dienst meedraaien kan ook en ervaar zelf hoe mooi het werk is.

Achter de schermen werkt het bestuur van het AmandiHuis samen met het bestuur van Amandi Thuis aan een fusie. Het is de bedoeling dat deze twee organisaties per 1 januari 2023 gezamenlijk gaan opereren onder de naam “Amandi”. Er komt dan één bestuur. Het samengaan zal het efficiënter maken om te besturen. Voorop blijft natuurlijk het belang van onze gasten en vrijwilligers staan. Dus, qua zorg die we aanbieden verandert er niets.

Graag vestig ik nog even de aandacht op de Rabo ClubSupport actie. Verderop kunt u hierover meer lezen. Kunnen we op u rekenen? Het is een kleine moeite maar de bijdrage die Amandi kan krijgen is belangrijk voor ons hospice. Daar kunnen we weer mooie dingen mee doen voor onze gasten.

Rest mij nog om iedereen die zich inzet voor Amandi te bedanken voor het geweldige werk wat ze doen. Zonder jullie zou Kaag en Braassem niet kunnen beschikken over dit fijne huis.

Wim Sleeuw, voorzitter

Zorgvrijwilliger aan het woord

“En dan denk je: dát ga ik doen!”

Zo begon het voor mij toen ik las dat er een hospice in onze gemeente zou komen. Het was een ingeving vanuit m’n hart. Ik heb altijd oog voor mensen die het moeilijk hebben. Eigenlijk had ik dat als kind al en het zit nog steeds in mij. Het is fijn om iets te kunnen doen voor ’n ander.

Vanaf het begin ben ik dus al zorgvrijwilliger. Ik draai 1 of 2 diensten per week. Een dienst is 4 uur (tussen 07:00 en 23:00 uur). Het is prettig dat je zelf je eigen dienst kunt inroosteren in een online rooster. Je kunt dus ook nog makkelijk een dienst weer ruilen als er toch iets tussen is gekomen. En ik merk dat collega’s ook altijd flexibel zijn in diensten wisselen. Want ja, thuis gaat natuurlijk ook alles gewoon door, dus soms wil je toch even ruilen.

Als ik binnenstap bij Amandi, dan ben ik ook echt helemaal daar en ga ik meedraaien in dat huishouden, want dat is het eigenlijk ook. Ik start bijvoorbeeld met het maken van een ontbijtje. Eerst even vragen waar de gasten trek in hebben natuurlijk.

Theater

In juni waren de vrijwilligers te gast bij het “Theater van de laatste dagen”. Een voorstelling over het werken in de palliatieve zorg. Heel mooi hoe dit werd neergezet, ontroerend, maar ook met humor. Het werd maar weer eens duidelijk hoe waardevol deze zorg is.

Ervaring van een familie

“Het AmandiHuis, nog nooit van gehoord”

We begrijpen elkaar niet meer goed, maken ruzie over dingen die er niet toe doen, praten niet over wat er wel toe doet. Mijn lieve vrouw Corrie wordt zieker en ik worstel met de zorg. Ik houd van haar en wil niets liever dan haar bij me houden en tegelijkertijd is juist dat, wat ik niet meer kan. Het wordt te complex, het groeit me boven mijn hoofd. En dan is het moment ineens daar. Samen met mijn kinderen ga ik de zorg voor mijn vrouw, moeder van onze kinderen en oma van twee prachtige kleinkinderen overdragen. Na 4,5 jaar ziek zijn, komt er een hospice in zicht. Maar waar dan? In welke plaats? En is er plek voor Corrie?

Zomerborrel

Eindelijk waren de vrijwilligers in de gelegenheid om eens informeel met elkaar bij te kletsen, onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes, met een lekker zonnetje. Door corona was dat de afgelopen jaren helaas niet gelukt. Wat ’n heerlijke sfeer en wat ’n mooie groep mensen zo bij elkaar.

Zorgvrijwilligers, tuinvrijwilligers, kookvrijwilligers…. Het bestuur van het AmandiHuis is trots op de inzet van zoveel betrokken mensen.

Afscheid Gé Opdam

Gé Opdam was de vrijwillig-coördinator van de tuinvrijwilligers. Mede dankzij zijn inzet ligt de tuin er zo mooi bij. Door ziekte heeft hij zijn functie moeten neerleggen. Op 6 augustus jl. is Gé overleden. Tot die tijd is hij zeer betrokken geweest bij de tuin van het AmandiHuis. De vrijwilligers hebben in het condoleance register hun herinneringen aan Gé mogen delen. Op de rouwkaart stond het verzoek voor een donatie aan Amandi, in plaats van bloemen. Er is een prachtig bedrag opgehaald. Het bestuur van Amandi is Gé enorm dankbaar voor zijn inzet en wij zullen hem missen. Wij wensen zijn vrouw Thea, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Holex Flower biedt financiële steun

In juli was Holex directeur Paul Hoogenboom te gast bij initiatiefnemer Wim Sleeuw en coördinator Lonneke de Vries. Paul zocht eind 2021 contact om te bespreken hoe de bloemenexporteur Amandi zou kunnen ondersteunen om de exploitatie de komende jaren rond te kunnen krijgen.

“Het AmandiHuis is één van de mooiste initiatieven in onze gemeente, bijna geheel gerund door vrijwilligers. Nadat Holex al sponsor was bij de bouw vinden wij het heel belangrijk dat het ook kan blijven draaien natuurlijk. Het voelt goed om hieraan bij te kunnen dragen” aldus Paul. Zijn bedrijf zorgt ook wekelijks voor de bloemen in het huis.

Op de foto wordt een replica van het beeld dat voor het pand van Holex staat aan Sleeuw overhandigd. “Bij Holex is dit een eerbetoon aan de medewerkers die elke dag ‘de bal hooghouden’, bij Amandi zijn dat die onmisbare vrijwilligers”, aldus Paul.

We zijn bij Amandi natuurlijk enorm blij met dit soort initiatieven, heel fijn dat bedrijven in onze gemeente ook het belang van het hospice zien en dit willen ondersteunen. Mocht u ook met uw bedrijf Amandi willen sponsoren (in natura of met financiën), dan bespreken we graag de mogelijkheden. Alle donaties, groot en klein, worden gewaardeerd.

Rabo ClubSupport

Ook dit jaar heeft de Rabobank weer deze mooie actie en wij zijn één van de goede doelen. De bank geeft een deel van de winst terug aan verenigingen. Door te stemmen kunt u bepalen wie er een donatie krijgt. Hoe meer stemmen, hoe meer we zullen ontvangen.

Uw stem is dus belangrijk voor ons!  Klik hier voor een overzicht van de deelnemende clubs of ga rechtstreeks naar Steun AmandiHuis

De donatie die wij hopen te ontvangen zal benut worden voor scholing van de vrijwilligers en is dus een welkome bijdrage. Mogen wij op uw steun rekenen? Leden kunnen stemmen van 5 tot en met 27 september. Voor u een hele kleine moeite en voor ons ontzettend welkom. Alvast bedankt!

Donaties

De afgelopen periode hebben wij onderstaande donaties ontvangen op bankrekening NL20 RABO 0128 1517 30 van Stichting Hospice Amandi, waar wij weer enorm mee vereerd zijn en welke goed benut zullen worden. Daarnaast hebben we giften ontvangen van families van gasten die in het AmandiHuis zijn overleden en van gasten die tijdelijke zorg hebben gekregen. Ook giften van personen waarvan niet meer bekend is dan het bankrekeningnummer. Langs deze weg ook dank voor deze mooie bedragen!

  • Wils Akerboom, € 450 giften van de gasten bij zijn 75e verjaardag.
  • Familie Oomen, € 300 bij de collecte bij de condoleance van G.J. Oomen – vd Meer.
  • Echtpaar, 50 jaar getrouwd, geen cadeaus maar ter gelegenheid daarvan hun familie en vrienden gevraagd om te doneren aan het AmandiHuis.
  • Giften van Diaconie Protestantse Gemeente Oude Wetering, Diaconie Protestantse Gemeente Leimuiden, Diaconie Woubrugge, Diaconie Protestantse Gemeente Rijnsaterwoude.
  • Familie Opdam, € 1033 bij de collecte tijdens de condoleance van Gé Opdam.

Facebook

Amandi heeft nu ook een eigen facebook pagina. Hier willen wij u op de hoogte houden van korte nieuwsberichten en leuke weetjes. U vindt onze pagina hier. Wij zouden het leuk vinden als u onze pagina gaat volgen en deze ook doorstuurt naar uw vrienden en bekenden. 

Jaarverslag

Het verslag van het AmandiHuis over 2021 is gepubliceerd op onze website. U kunt deze hier bekijken.  Het is fijn dat wij het jaar positief hebben kunnen afsluiten, ondanks dat het door corona, in meerdere opzichten, een jaar met veel uitdagingen was.

En dan nog even dit

Stuurt u deze nieuwsbrief gerust door! Voor nieuwe aanmeldingen voor de nieuwsbrief, klik hier en laat uw email adres achter.

Geplaatst in Nieuwsbrieven.